ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.com



Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Επικοινωνήστε μαζί μας...


... και ζητήστε να δοκιμάσετε δωρεάν, τις δύο ποικιλίες ελαιολάδου (κορωνέικο και τσουνάτο) πριν προχωρήσετε στην παραγγελία σας.
Δείγματα για να γευτείτε το κρητικό ελαιόλαδο που παράγουμε, μπορείτε να βρείτε επίσης στο στέκι της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 51) και στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23), στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η αποθήκευση


Το λάδι συσκευάστηκε σε 5λιτρα δοχεία από λευκοσίδηρο με πλαστικό πώμα που το τραβάς (μίας χρήσης), όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τοποθετήθηκε σε 2 παλέτες και ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπου τοποθετήθηκε σε οικιακή υπόγεια αποθήκη με σταθερή θερμοκρασία 18 βαθμούς.

Η εξαγωγή/σύνθλιψη/εμφιάλωση




Η εξαγωγή/σύνθλιψη έγινε εν ψυχρό στο ελαιοτριβείο "Χαροκοπάκη" που βρίσκεται στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα με το επίπεδο του συγκεκριμένου ελαιοτριβείου καθώς είναι τόσο καθαρό και αστραφτερό (μηχανήματα και χώροι) που νομίζεις ότι μπαίνεις μέσα σε κανένα ιατρείο. Ελπίζω να είναι το ίδιο καθαρός και ως προς τα λύμματα και τα απόβλητα που βγάζει και τον τρόπο που τα διαχειρίζεται...

Στο ελαιοτριβείο μετρήθηκε και η οξύτητα που ήταν 0,4%. Τη μετράνε με ένα φορητό όργανο που δε ξέρω πολλές λεπτομέρειες για τη λειτουργία και την ακρίβεια του. Επειδή όμως το σύνηθες είναι να πουλάς το λάδι στο εργοστάσιο που το βγάζεις και η τιμή που σου δίνουν εξαρτάται από την οξύτητα, είναι πολύ αυστηροί και πάντα σου δίνουν τιμή προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω... Σχετικά με την οξύτητα, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο άμεσα μετά τη συγκομιδή θα γίνει η εξαγωγή. Δλδ αν οι ελιές μείνουν πάνω στα δίκτυα ή/και μέσα στα σακιά μερικές μέρες, τότε ανεβαίνει η οξύτητα. Εμείς δώσαμε μεγάλη προσοχή σ αυτό και οι ελιές πήγαιναν κάθε μέρα στο εργαστάσιο, αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Η εμφιάλωση έγινε με χειροκίνητο τρόπο (χωνί) καθώς το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο δε διαθέτει ανάλογο εμφιαλωτικό εξοπλισμό। Χρειάστηκαν περίπου 3,5 ώρες για να γεμίσουν 200 πεντόλιτρα δοχεία.

Πρέπει να σημειώσω ότι κατά την εμφιάλωση δεν έγινε κάποιου είδους φιλτράρισμα του ελαιολάδου με αποτέλεσμα να έχει διατηρηθεί αναλοίωτη η φρεσκάδα και τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και να παρατηρείται στον πάτο κάθε συσκευασίας ένα ελάχιστο κατακάθι (μίγμα λίπους και υγρασίας) που δεν επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος, αντιθέτως αποτελεί δείγμα της γνησιότητας και της αυθεντικότητας του.

Η παραγωγή


Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για σταδική απεξάρτηση των δέντρων από τα χημικά λιπάσματα γιατί παλιότερα στους ελαιώνες έπεφτες 1 τόνος λίπασμα ετησίως... Συνήθως γινόταν κάθε χρόνο ανάλυση εδάφους σε γεωπόνο (που ταυτόχρονα συνήθως πουλάνε και τα γεωργικά εφόδια) και κάθε χρόνο του έβρισκαν ελλείψεις και πρότειναν μεγάλες ποσότητες χημικών λιπασμάτων... Αρχικά η λίπανση έγινε κάθε 2 χρόνια και στη συνέχεια για τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια, τα δύο λιόφυτα δε λιπάνθηκαν καθόλου. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα και μείωση της παραγωγής και γι αυτό είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης της κατάλληλης μεθόδου εμπλουτισμού του εδάφους μετά από ανάλυση εδάφους που πραγματοποίηση το Ινστιτούτο Ελιάς στα Χανιά.

Το περασμένο καλοκαίρι και μετά από προσεκτική σήμανση στην περίφραξη των ελαιώνων, δεν επιτρέψαμε να μπουν τα συνεργεία που διενεργούσαν την ετήσια δακοκτονία. Είμαστε επίσης σε διαδικασία αναζήτησης της κατάλληλης μεθόδου για τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Κανένα επίσης φυτοφάρμακο δε χρησιμοποιείται για τα αγριόχορτα και τους βάτους αλλά κάθε χρόνο τα δέντρα καθαρίζονται από εργάτες γιατί διαφορετικά δεν μπορείς ούτε να τα πλησιάσεις, πόσο μάλλον να τα στρώσεις (με ελαιόπανα) για να μαζέψεις καρπό...

Οι ελαιώνες


Οι ελαιώνες (λιόφυτα, όπως λέγονται στην Κρήτη) είναι δύο και βρίσκονται στο χωριό Κουρνάς, στον Αποκόρωνα του νομού Χανίων (δήμος Γεωργιούπολης πλέον) . Ο καθένας είναι περίπου 10 στρέμματα και έχει περίπου 150-180 δέντρα μέσα.

Ο πρώτος (περιοχή Μουρί) είναι παλιός ελαιώνας. Έχει ελαιόδεντρα ποικιλίας "τσουνάτη" που είναι η παραδοσιακή κρητική ποικιλία και μεταγανεστέρες προσθήκες (30-40 χρόνια πριν) από ποικιλία "κορωνέικη".

Ο δεύτερος (περιοχή Καβρός) είναι καινούριος ελαιώνας με δέντρα ποικιλίας "κορωνέικη" που φυτεύτηκαν περίπου το 1998 σε αγροτεμάχιο που ήταν μέχρι τότε περιβόλι. Και οι δύο είναι αδρευόμενοι καθώς βρίσκονται δίπλα στη λίμνη του Κουρνά.

Ο ελαιώνας στη θέση Μουρί:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=35.3316,24.286737&spn=0.00793,0.013797&t=h&z=16


Ο ελαιώνας στη θέση Καβρός:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=35.34359,24.287639&spn=0.007929,0.013797&t=h&z=16