ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.com



Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Εμπλουτισμός του εδάφους

Μετά τα αποτελέσματα και της φετινής ανάλυσης εδάφους καθώς και της φυλλοδιάγνωσης που ανέδειξαν το αυτονόητο, έγινε επιτακτική η ανάγκη της αναζήτησης και εφαρμογής της κατάλληλης λίπανσης για τον εμπλουτισμό του εδάφους πρωτίστως με άζωτο και κάλιο και δευτερευόντως με βόριο.
Μετά από διεξοδική αναζήτηση στο διαδίκτυο και συζήτηση με τους γεωπόνους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, του Ινστιτούτου Ελιάς και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου, καταλήξαμε στα εξής:
Η χρήση κοπριάς και στις τρεις διαθέσιμες εκδοχές (ντόπιων αιγοπροβάτων, CRETA FERT και βιολογικών ορνίθων ΒΛΑΧΑΚΗ) αποκλείστηκε, λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε άζωτο και του πλεονάσματος σε οργανική ουσία που δεν ήταν απαραίτητη λόγω της πρόσφατης προηγούμενης εφαρμογής κοπριάς αιγοπροβάτων.
Για τον εμπλουτισμό με άζωτο επιλέχθηκε το ECO VAS, ένα ελληνικό βιολογικό λίπασμα της εταιρείας ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι ΑΕΒΕ (http://www.vassilopoulosbros.gr).
Για τον εμπλουτισμό σε κάλιο επιλέχθηκε ένα επίσης ελληνικό σκεύασμα αντίστοιχο του πάτεν κάλι που περιέχει και μικρό ποσοστό βόριου.
Για τον εμπλουτισμό με βόριο προμηθευτήκαμε καθαρό βόρακα.
Όλα τα παραπάνω σκευάσματα είναι εγκεκριμένα βιολογικά και τα προμηθευτήκαμε από την ΕΑΣΡ (http://www.easreth.gr).
Ανάμεσα στους διάφορους τρόπους εφαρμογής (υδροδιάλυση, διαφυλλικός ψεκασμός κλπ), επιλέξαμε τον απλούστερο τρόπο της στεγνής εφαρμογής ανά δέντρο καθώς ο καιρός ήταν ευνοικός με καθημερινές χαμηλής έντασης βροχοπτώσεις.
Αυτή την περίοδο είμαστε σε αναζήτηση για το κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα (βορδιγάλειος πολτός)  για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου, μια μυκητιακής ασθένειας που οφείλεται κυρίως στην υγρασία και προκαλεί φυλλόπτωση και κατ επέκταση μειωμένη καρποφορία. Περισσότερα γι αυτό το θέμα αλλά και για τα αποτελέσματα του εμπλουτισμού που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε, το συντομότερο...