ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.comΚυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Η επίσημη πρώτη για τον υπό σύσταση αστικό καταναλωτικό συνεταιρισμό Το κουκούλι!Από χθες, Σάββατο 7/3, η προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να δημιουργήσουμε ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο, πήρε το δρόμο για την υλοποίηση! Τα ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση συνεταιρισμού συνυπέγραψαν το καταστατικό, κατέβαλαν τη συνεταιριστική τους μερίδα και εξέλεξαν τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τα "αξιώματα" να μοιράζονται με κλήρωση.

Το οικολογικό παντοπωλείο Το κουκούλι, είναι μια προσπάθεια μικρών οικο-παραγωγών και συνειδητοποιημένων καταναλωτών,να δώσουν μια κοινή και συλλογική απάντηση στα διατροφικά και παραγωγικά ζητήματα. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο πώλησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα προϊόντα των μικρών παραγωγών της υπαίθρου που παράγουν με σεβασμό στους καταναλωτές και το περιβάλλον χωρίς να μεσολαβούν μεσάζοντες.

Κουβαλώντας την εμπειρία πολλών αυτο-οργανωμένων εγχειρημάτων (ομοτράπεζοι, οικογιορτές, συντροφία κλπ), αλλά και στο δρόμο που χάραξε το πρώτο συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ bioscoop, συμμετέχουμε στην προσπάθεια για τη δημιουργία του οικολογικού παντοπωλείου - καφενείου Το κουκούλι και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αποτελούμε ιδρυτικά μέλη και που τα προϊόντα που παράγουμε, βότανα και ελαιόλαδο, θα βρίσκονται στα ράφια του!

Περισσότερα για το εγχείρημα εδώ: http://www.tokoukouli.gr/Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Τα κορμοτομημένα ελαιόδεντρα έγινα πάλι δεντράκια!

Με μια μικρή καθυστέρηση αφού οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Αύγουστο, σας παρουσιάζω τα ελαιόδεντρα που είχαν καρατομηθεί τον περασμένο χρόνο και μέσα σε μερικούς μήνες γίνανε πάλι δεντράκια!


Ελαιοκομία και μικρής κλίμακας κτηνοτροφία: μπορούν να συμβαδίσουν;

Η σύγκρουση ανάμεσα στη γεωργία και την κτηνοτροφία όταν και οι δύο ασκούνται σε μεγάλη κλίμακα, είναι παλιά και αέναη καθώς η καθεμιά διεκδικεί όλο και περισσότερες εκτάσεις για να επεκταθεί. Σε μικρότερη κλίμακα όμως και με σωστό σχεδιασμό, εφαρμόζοντας τις αρχές της περμακουλτούρας (permaculture ή αεικαλλιέργειας) μάλλον μπορούν να συνδυαστούν επωφελώς.

Αυτές τις σκέψεις έκανα όταν το περασμένο καλοκαίρι, είδα μέσα στο χωράφι δύο κατσίκες δεμένες στα δέντρα. Οι κατσίκες φαινόταν ότι τις προηγούμενες ημέρες ήταν δεμένες σε άλλα δέντρα και ο (άγνωστος σε μένα) ιδιοκτήτης τους, τις είχε μεταδέσει εκεί που τις βρήκα.

Στα υπέρ μιας τέτοιας συγκατοίκησης μπορώ να λογαριάσω την αποψίλωση από κάθε είδους αγριόχορτο γύρω από τη ρίζα της ελιάς που μάλλον θα είναι βοηθητικό κατά τη συγκομιδή αλλά και τη "λίπανση" με κοπριά γύρω από τα δέντρα. Στα κατά μπορώ να συμπεριλάβω το γεγονός ότι οι κατσίκες μασουλάνε και τα φύλλα από τα χαμηλά κλαδιά που φτάνουν χωρίς δυσκολία.

Αντίστοιχες σκέψεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συνύπαρξης της ήπιας και οικολογικής ελαιοκομίας που εφαρμόζω με την μικρής κλίμακας κτηνοτροφία, έκανα και όταν βρήκα στον άλλο ελαιώνα, καμιά 10ριά πρόβατα (μάλλον νεαρά κριάρια) από κάποιον άλλο (πιθανώς) γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αυθαίρετη χρήση των περιφραγμένων ελαιώνων για βόσκηση είναι μάλλον κατακριτέα και σκοπεύω να αναζητήσω τους χωριανούς και να τους εξηγήσω ότι ανεξάρτητα από το σκεπτικό τους, θα ήθελα να παίρνουν πρώτα την άδειά μου...