ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.comΤετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Η φετινή παραγωγή (2011) είναι έτοιμη για μεταφορά στη Θεσσαλονίκη!

Την Κυριακή 23/1 το ελαιόλαδο της φετινής συγκομιδής, συσκευάστηκε και είναι έτοιμο για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά 5λιτρα δοχεία από λευκοσίδηρο, όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Δυστυχώς η προσπάθεια για ανεύρεση πιστοποιημένου τυποποιητήριου ώστε να εφοδιαστούμε με τον απαραίτητο αλφαριθμητικό κωδικό, δεν καρποφόρησε ούτε φέτος αφού τα γνωστά προβλήματα της τυποποίησης που οι παραγωγοί ελαιολάδου συζητάμε τα τελευταία 30 χρόνια (θυμάμαι από παιδί ανάλογες συζητήσεις) συνεχίζουν να υφίστανται.

Οργανικός εμπλουτισμός του εδάφους
Εκτός από τη βιολογική καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων (δάκος), είναι πολύ σημαντικός και ο εμπλουτισμός του εδάφους με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα ελαιόδεντρα για να ευημερήσουν. Ο εμπλουτισμός τους εδάφους με θρεπτικά συστατικά μπορεί να γίνει είτε με την προσθήκη λιπασμάτων, είτε με την προσθήκη φυτικής ή ζωικής οργανικής ύλης.

Μετά από αναζήτηση σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο και διεξοδική συζήτηση με γεωπόνους από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και από τη ΔΗΩ, καταλήξαμε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τους συγκεκριμένους ελαιώνες, είναι ο εμπλουτισμός με οργανική ύλη ζωικής προέλευσης και συγκεκριμένα με κοπριά αιγοπροβάτων που σε σχέση με την κοπριά από κότες, είναι καλύτερο εδαφοβελτιωτικό.

Αφού καταλήξαμε στο είδος της οργανικής ύλης, συμφωνήσαμε με κτηνοτρόφο στο χωριό Κουρούτες, να καθαρίσουμε το μαντρί από τη συσσωρευμένη κοπριά των 2-3 τελευταίων ετών, να τη σακιάσουμε και να την μεταφέρουμε στους ελαιώνες. Συνολικά φορτώθηκαν περίπου 200 σακιά που υπολογίζουμε ότι έφτασαν τους 6-7 τόνους κοπριά.

Τα σακιά διαμοιράστηκαν στα ελαιόδεντρα (ένα σακί ανά δύο ελαιόδεντρα) και η κοπριά σκορπίστηκε κυκλικά γύρω από κάθε δέντρο. Είχαμε την τύχη η δουλειά αυτή να γίνει με ελαφρύ ψιλόβροχο ενώ η βροχή συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.
Προετοιμασία παγίδων για την καταπολέμηση του δάκου

Η περίοδος των γιορτών και οι αργίες, ήταν μια ευκαιρία για επίσκεψη στα πάτρια και για διάβασμα σχετικά με τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κάτι που κρίνεται απαραίτητο αφού τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουμε την είσοδο στα συνεργεία της ΕΑΣ που πραγματοποιούν τους ετήσιους δολωματικούς ψεκασμούς.

Μετά από διεξοδική έρευνα στο διαδίκτυο, καταλήξαμε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι κατασκευή αυτοσχέδιων παγίδων από πλαστικά μπουκάλια νερού που θα γεμίσουν με διάλυμα θειικής αμωνίας σε νερό σε αναλογία 20%.

Οι παγίδες θα πρέπει να κρεμαστούν στα δέντρα μετά την περίοδο της ανθοφορίας (όταν θα χει δέσει ο καρπός) ώστε να μη παγιδευθούν ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες κλπ.