ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.comΓενικά για τη σχέση παραγωγού-εμπόρου-καταναλωτή

Εναλλακτικές μορφές στη σχέση παραγωγού - εμπόρου - καταναλωτή

Ακόμα και σε διαφορετικές οικονομικές συνθήκες από τις σημερινές, που η “οικονoμική κρίση” θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυρίαρχα καναλωτικά πρότυπα, η αναζήτηση εναλλακτικών σχέσεων ανάμεσα στο τρίγωνο παραγωγός – καταναλωτής – έμπορος/επαγγελματίας, είναι επιβεβλημένη.

Η πλήρης αποξένωση του ανθρώπου της πόλης (αλλά και της υπαίθρου σε μικρότερο ίσως βαθμό) από τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής της τροφής του, η εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης δραστηριότητας και η κερδοσκοπία οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων πάνω στα πιο στοιχειώδη για την ανθρώπινη διαβίωση αγαθά, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζωής των αγροτών/παραγωγών όσο και της ζωής των κατοίκων των πόλεων/καταναλωτών με ταυτόχρονη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, εξάντληση των φυσικών πόρων και υπερκατανάλωση ενέργειας.

Μικρές νησίδες αντίστασης και νότες αισιοδοξίας στην προοπτική της έμπρακτης αμφισβήτησης των κυρίαρχων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, αποτελούν οι παρακάτω προσπάθειες που γίνονται γύρω μας και αξίζουν τη στήριξη και τη συμμετοχή μας. Πρόκειται για αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, από τα κάτω προσπάθειες δικτύωσης, έξω από παραδοσιακά ιδεολογικοπολιτικά στεγανά αλλά και ψευδεπίγραφες ταμπέλες “πράσινης ανάπτυξης”.

Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο και ΣΠΑΜΕ

Ο προμηθευτικός συνεταιρισμός ΣΠΟΡΟΣ (http://www.sporos.org/) στηρίζει έμπρακτα κινήματα και τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται, στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο παγκόσμιο “νότο”, εισάγοντας και διακινώντας προιόντα που παράγονται εκεί και που κυρίως λυμαίνονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνει στα στέκια και τα νοικοκυριά ένα ποιοτικό προϊόν σε απολύτως ανταγωνιστική τιμή αφού πρώτα έχει πληρωθεί ένα αξιοπρεπές αντίτιμο στον παραγωγό.

Στα χνάρια του ΣΠΟΡΟΥ, ο συνεταιρισμός παράκαμψης μεσαζόντων ΣΠΑΜΕ (http://spame.tumblr.com/), που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό τη σύζευξη της κατανάλωσης και της παραγωγής μεσω της λειτουργιας πρατηρίου που θα διακινεί προϊόντα ντόπιων παραγωγών και συνεταιρισμών.

Δίκτυο ομοτράπεζων (http://omotrapezoi.blogspot.com/)

Ένα δίκτυο νοικοκυριών στη Θεσσαλονικη που συστάθηκε απο κάποιους ανθρώπους που θέλησαν επανακτήσουν την επαφή που είχαν οι παλιότερες γενιές με την παραγωγή της τροφής τους. Αποτελείται από λίγες δεκάδες νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν και αναζητούν παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους γνωρίζουν επισκεπτόμενοι τα αγροκτήματά τους και ενισχύουν την προσπάθειά τους διακινώντας και καταναλώνοντας τα προϊόντα που παράγουν.

Κοινοτικοί αστικοί λαχανόκηποι (http://eleftherosagros.blogspot.com/)

Η οικειοποίηση ανοικτών, εγκατελλειμμένων (δημοτικών κυρίως) χώρων και η καλλιέργεια τους από τη γειτονιά με συλλογικό τρόπο, επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή με τον πιο ριζικό τρόπο, καταργώντας την τελείως! Τα θετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας συλλογικής δράσης στις γειτονιές είναι πολλά, τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις όσο και στη χρήση των ελεύθερων χώρων. Κάποιες προσπάθειες είναι ήδη στα σπάργανα και στη Θεσσαλονίκη και θα ήταν πολύ σημαντικό να τις δούμε να υλοποιούνται και να πολλαπλασιάζονται.

Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στέγασης / συλλογικές κουζίνες / ανοικτοί κοινωνικοί χώροι

Για να μη μείνουμε μόνο στο πεδίο της διατροφής αλλά να περάσουμε και σε άλλα πεδία της καθημερινότητας όπου μικρές νησίδες κοινωνικής χειραφέτησης και αυτοοργάνωσης αλλάζουν έμπρακτα την καθημερινότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν σ αυτές, από τη βασική ανάγκη της στέγασης μέχρι τη “ψυχαγωγία”, αποσπώντας τις από το εμπορευματικό πλαίσιο που συνήθως μας πλασσάρονται (φάμπρικα υφανέτ http://www.yfanet.net/, στέκι μεταναστών / κοινωνικό κέντρο Θεσσαλονίκης http://www.socialcenter.gr, κοινωνικός χώρος μικρόπολις http://micropolis-socialspace.blogspot.com/

Κολεκτίβες επαγγελματιών

Αντίστοιχες προσπάθειες στο πολύ σημαντικό πεδίο της εργασίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας που υπερβαίνουν τη σχέση αφεντικου – εργαζόμενου, αποτελούν οι διάφορες οριζόντιες κολλεκτίβες επαγγελματιών αλλά και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που αξίζει να επανοηματοδοτήσουμε μετά τη φθορά και απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες (κολεκτίβα φωτογράφων Θεσσαλονίκης http://www.fotomada.gr/, καφενείο "το παγκάκι" http://pagkaki.org/)

Χαριστικά παζάρια και ιστοσελίδες

Κάποιες προσπάθειες που επανεξετάζουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες προωθώντας την ανταλλαγή και την επαναχρησιμοποίηση των πραγμάτων, αποτελούν τα χαριστικά παζάρια και οι σχετικές ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί (http://www.xariseto.gr/, http://www.irecycle.gr/)

Πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, παραδοσιακές και σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και τρόπους παρασκευής / συντήρησης τροφίμων, μπορείτε να βρείτε στην εξαιρετική ιστοσελίδα http://www.ftiaxno.gr/. Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που έχει θέσει ως στόχο: την αναζήτηση, την οικειοποίηση και την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας, με σκοπό την αυτάρκεια στις καθημερινές ανάγκες των ατόμων που συμμετέχουν, στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό στην πόλη της Αθήνας, είναι η "Νέα Γουινέα" (http://neaguinea.org/).

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά, σίγουρα υπάρχουν κι άλλες προσπάθειες που αξίζουν την προσοχή και τη στήριξή μας δείχνοντας εναλλακτικές διαδρομές που μπορούμε να επιλέξουμε μέσα στον αστικό ιστο για να ξεφύγουμε από το μονόδρομο που μας επιφυλάσσει το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής – κατανάλωσης...