ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.com



Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το κυκλοκόνιο

Και ενώ περιμέναμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα του εμπλουτισμού του εδάφους (οργανικής λίπανσης) και του κλαδέματος που έγιναν φέτος, η εικόνα που αντικρύσαμε στον ελαιώνα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μουρί και έχει κυρίως παλιά ελαιόδεντρα της ποικιλίας "τσουνάτη", ήταν απογοητευτική. Οι πολλές φετινές βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την προσβολή από το γνωστό κυκλοκόνιο, κυρίως στα δέντρα που βρίσκονται κοντά στο ρέμα, στην κάτω μεριά του επικλινούς ελαιώνα, με αποτέλεσμα τη μεγάλη φυλλόπτωση.
Το κυκλοκόνιο είναι μια μυκητιακή πάθηση που προσβάλει κυρίως την ποικιλία τσουνάτη και προκαλείται από την υγρασία. Προκαλεί φυλλόπτωση, τα δέντρα μοιάζουν ξερά και το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ανθοφορία / καρποφορία.
Από το διάβασμα στο διαδίκτυο και τις συζητήσεις με τους γεωπόνους της ΕΑΣΡ και τους ερευνητές του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, μάθαμε ότι η λύση είναι ο διαφυλλικός ψεκασμός δύο φορές το χρόνο με χαλκούχο σκεύασμα (πχ βορδιγάλιος πολτός). Ο χαλκός θεωρείται βιολογικό τρόπος καταπολέμησης της ασθένειας, δε παύει όμως να απαιτεί πολύ προσοχή στη δοσολογία γιατί σε μεγάλες ποσότητες είναι πιθανό να βλάψει έντομα και ασπόνδυλα (σαλιγκάρια κλπ).



Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη μεγάλη φυλλόπτωση, την ασθένεια πάνω στο φύλλο αλλά και τις λειχήνες πάνω στον κορμό που είναι επίσης ένδειξη υγρασίας.

1 σχόλιο:

  1. ΄Θα μπορούσε να προέρχεται και από τα χημικά που ψεκάζουνε στον αέρα για την τροποποίηση του καιρού εξ ου και η πολύ υγρασία..Αλλά σ αυτήν την περίπτωση είναι λίγα που μπορείς να κάνεις..Για να καλυφτούνε μάλλον δεν γίνεται...??
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.226509024110530.50821.100002543035787&type=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή