ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Σ αυτό το ιστολόγιο θα βρείτε πληροφορίες για το ελαιόλαδο που παράγουμε στην Κρήτη και μπορείτε να βρείτε τυποποιημένο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία.

Τηλ. επικοινωνίας 6972809727 και 6977281060

elaioladokritiko@gmail.comΠέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Προγραμματισμός καλλιεργητικών εργασιών

Η φετινή συγκομιδή ήταν όπως γράψαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση, πολύ περιορισμένη και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε εγκαίρως τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Αυτή την περίοδο είμαστε σε αναζήτηση κοπριάς αιγοπροβάτων από κτηνοτρόφους της περιοχής που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Το τελευταίο διάστημα η κοπριά έχει συνεχώς αυξημένη ζήτηση και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να "αξιοποιούν" το υποπροϊόν της κτηνοτροφικής τους δραστηριότητας. Απ ότι φαίνεται, η εποχή που μπορούσαμε να πάμε σε κάποιο μαντρί και να αναλάβουμε το (αμοιβαίως επωφελές) καθάρισμα του φορτώνοντας την κοπριά, έχει παρέλθει. Οι κτηνοτρόφοι πλέον συσκευάζουν (σακιάζουν) μόνοι τους την χωνεμένη κοπριά και την διαθέτουν προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε αυστηρά τη σχέση τιμής / απόδοσης σε σύγκριση και με τις υπόλοιπες λύσεις βιολογικού εμπλουτισμού του εδάφους (ορνιθοκοπριά από βιολογικούς ορνιθώνες, οργανικά λιπάσματα κλπ).

Σκοπεύουμε επίσης να αφιερώσουμε μερικές ημέρες για το κλάδεμα των ελαιόδεντρων ώστε να τα απαλλάξουμε από τα ξερά κλαδιά και να βελτιώσουμε τον αερισμό και το φωτισμό τους αλλά και να διευκολύνουμε την επόμενη συγκομιδή.

Θα προσπαθήσουμε επίσης να βρούμε τρακτέρ με καταστροφέα για να κόψουμε τα αγριόχορτα και να τα αφήσουμε στο έδαφος για κομποστοποίηση και εδαφοκάλυψη. Δε σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλιεργητή για να τα ενσωματώσουμε στο έδαφος καθώς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με οποιαδήποτε κατεργασία του εδάφους, ειδικά στον ελαιώνα στο Μουρί που έχει και μια σχετική κλίση. Η κατεργασία του εδάφους, όσο επιφανειακή κι αν είναι, καταστρέφει επιφανειακές ρίζες, οδηγεί το χώμα σε απώλεια της υγρασίας του και ευνοεί τη διάβρωση του εδάφους χωρίς να προσφέρει κατά την άποψή μας κάτι σημαντικό.

Με την ευκαιρία να αναφέρω πως το αγριόχορτο που πνίγει τον ελαιώνα στο Μουρί και χρόνια άκουγα τον πατέρα μου να το αναφέρει "το κυπαρισσάκι", είναι τελικά, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, το γνωστό εκουιζέτο ή πολυκόμπι (http://botanokipos.blogspot.gr/2011/09/blog-post_20.html). Είναι φυτό με πολλές ιδιότητες και πλούσιο σε μέταλλα και πυρίτιο. Αυτό σημαίνει ότι η κοπή του και η κομποστοποίηση μέσα στον ελαιώνα θα συμβάλει θετικά στον εμπλουτισμό του εδάφους!Τέλος η περίοδος του χειμώνα ευνοεί για να το ρίξουμε στο διάβασμα (κυρίως στο ίντερνετ) για τα δύο μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα και σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε στην καλλιέργεια των ελαιώνων μας και που είναι η καλλιέργεια σύμφωνα με το βιοδυναμικό ημερολόγιο (http://www.ftiaxno.gr/2013/12/biodynamiko-hmerologio-ianouariou-2014.html) και οι ενεργοί μικροοργανισμοί (http://www.emhellas.com/). Για τα δύο αυτά θέματα θα επανέλθουμε το συντομότερο με ειδικές αναρτήσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου