Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε και για μας η ελαιοκομική περίοδος με τη συγκομιδή καμιά 50αριά ελαιόνδεντρων στον ελαιώνα που βρίσκεται στο χωριό Μουρί. Η παραγωγή προβλέπεται και φέτος εξαιρτικά μικρή και τα αποτελέσματα της εξέτασης των φύλλων που αναμένουμε από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς ίσως να μας δώσουν μια απάντηση για τα αίτια...
Όπως κάθε χρόνο, το συνηθισμένο ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε παραγωγός είναι το εξής: Να μαζέψω λίγο πρόωρα, με τον καρπό να μην έχει φθάσει ακόμα στο μέγιστο στάδιο ωρίμανσης, διασφαλίζοντας ότι ο καρπός θα συλλεχθεί και δε θα πέσει κάτω από κάποια ενδεχόμενη κακοκαιρία ή να το αφήσω κανένα μήνα ακόμα ώστε να επιτύχω τη μέγιστη ωρίμανση και άρα τη μέγιστη απόδοση στη σχέση καρπός / παραγώμενο ελαιόλαδο;
Φέτος αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε από νωρίς και να συλλέξουμε κάποια λίγα δέντρα από τον εν λόγω ελαιώνα. Τα πρώτα 200 κιλά λάδι έχουν λοιπόν ήδη εξαχθεί με καλή σχετικά απόδοση (6:1) και αρκετά χαμηλή οξύτητα (0,5%).
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και ένα βίντεο, από τη φετινή συγκομιδή, σε επόμενη ανάρτηση.
Όπως κάθε χρόνο, το συνηθισμένο ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε παραγωγός είναι το εξής: Να μαζέψω λίγο πρόωρα, με τον καρπό να μην έχει φθάσει ακόμα στο μέγιστο στάδιο ωρίμανσης, διασφαλίζοντας ότι ο καρπός θα συλλεχθεί και δε θα πέσει κάτω από κάποια ενδεχόμενη κακοκαιρία ή να το αφήσω κανένα μήνα ακόμα ώστε να επιτύχω τη μέγιστη ωρίμανση και άρα τη μέγιστη απόδοση στη σχέση καρπός / παραγώμενο ελαιόλαδο;
Φέτος αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε από νωρίς και να συλλέξουμε κάποια λίγα δέντρα από τον εν λόγω ελαιώνα. Τα πρώτα 200 κιλά λάδι έχουν λοιπόν ήδη εξαχθεί με καλή σχετικά απόδοση (6:1) και αρκετά χαμηλή οξύτητα (0,5%).
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και ένα βίντεο, από τη φετινή συγκομιδή, σε επόμενη ανάρτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου